Uncategorized

Harga Kereta Bukan Nasional Di Malaysia

September 19, 2010

Memang sudah diketahui umum tentang harga kereta yang agak tinggi di Malaysia jika dibandingkan dengan negara jiran ASEAN atau Eropah. Rahsianya mudah kerana pihak kerajaan mengenakan cukai yang tinggi untuk kereta tidak mengira kategori nasional atau bukan nasional. Setiap kereta mempunyai kos pengilangan yang sama namun yang berbeza hanyalah struktur cukai di sesebuah negara yang menjualnya. Mengenai harga Proton yang dikatakan lebih murah di luar negara, saya percaya itu hanyalah kerana cukai yang rendah di negara tersebut namun harus diingat, kos pemilikan yang lain contoh kos pemeriksaan wajib dan sebagainya mungkin mahal. Berikut contoh perbandingan harga jenama Honda Civic di Jepun dan Malaysia. Bincangkan dan jika anda suka artikel ini share di laman facebook atau tweeter anda. Klik image untuk view yang lebih besar.

You Might Also Like

5 Comments

  • At 2010.09.19 05:06, Zam said:

    Mahal giler cukai kat Malaysia. Kalau gaji 3k cam aku sampai biler nak pakai Civic pun tak mampu.

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0

    • At 2010.09.19 05:08, Anti Kerajaan said:

      Cukai sampai 60k?? Giloss

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0

      • At 2010.09.20 01:22, Sedih tapi benar... said:

        Itu kalau gaji 3k tu bersih xada potongan hehehe
        Aku ni potongan sana-sini sampai xada apa nak potong dah
        hahahaha pakai jer la apa ada…

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

        • At 2010.09.28 02:58, Takumi said:

          Kerajaan xde keja laen ke?semua nak di cukai.lama2 ketawa pon nak di cukai..kah3

          Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 2

          • At 2010.09.28 03:01, Takumi said:

            Nak cukai bio la patut2 wey..ini x kerajaan balun sungguh2..so kita yg beli keta mewah byr bepuluh puluh K…huhuhu…

            Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1

            (Required)
            (Required, will not be published)
            *
            error: Content is protected !!