Perodua

Perodua Myvi Baru Dilancar April, Varian 1.5 Ditawarkan dan Harga Dijangka Meningkat

February 20, 2011

Seperti yang semua telah maklum, pengeluar kereta nasional kedua iaitu Perodua bakal melancarkan model gantian Myvi yang menurut sumber adalah pada bulan April ini. Sekarang ini pun pihak mereka sibuk membuat iklan di konti radio di mana pembeli Myvi sekarang akan mendapat rebat RM2000 mungkin untuk mengekalkan momentum jualan dan penghabisan stok. Menurut pengarah urusannya, Myvi kali ini juga akan ditawarkan dengan varian 1.5liter berbanding hanya 1.3liter sahaja untuk model sekarang.

Pada kebiasaanya, model yang disalin semula daripada model Toyota Passo atau Daihatsu Boon ini mengekalkan profil sisi tetapi mengubah rekabentuk hadapan dan belakang. Panel instrumen atau dashboardnya juga dijangka mendapat rekaan baru untuk lebih sesuai dengan citarasa moderate orang Malaysia berbanding Jepun yang tidak kisah dengan rekaan pelik atau ekstrim.

Menurut sumber industri juga, Myvi ini juga akan menjadi lebih mahal untuk harga jualannya bukan sahaja faktor sesaran enjin tetapi beberapa barang import dari Jepun yang mengalami peningkatan harga akibat peningkatan nilai matawang Yen pada ketika ini. Kotak gear masih lagi diimport dari Jepun dan untuk pengurangan kos, Perodua sedang membangunkan fasiliti pengeluaran kotak gearnya di kilang mereka di Rawang.

Myvi merupakan kereta paling berjaya dalam sejarah automotif negara sejak merdeka dengan jualannya yang begitu banyak terima kasih kepada kualiti, reliabiliti dan teknologi yang ditawarkannya. Enjin DVVT, walaupun ianya adalah tone down teknologi VVT-i Toyota, masih lagi memberi penjimatan dan kuasa digabung dengan QC yang baik terus meletakkan Myvi sebagai pilihan rakyat Malaysia. Sama-sama kita nantikan kemunculannya nanti.

Untuk sorotan model gantian Myvi, sila klik SINI

You Might Also Like

1 Comment

 • At 2011.03.06 15:25, Wann said:

  Tidakkkkkkkkkkkkk
  Aku baru jer beli MyVi SE~!!!!
  Melopeh den haaa

  Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

  (Required)
  (Required, will not be published)
  *
  error: Content is protected !!