Proton

Proton Tuah (Persona R) Di Yokohama, Jepun

May 26, 2011

Proton Tuah, model konsep untuk model gantian Persona atau Persona R telah dipamerkan di pameran Automotive Engineering Exposition kali kelima di Yokohama Jepun. Model ini dipamerkan atas permintaan khusus penganjur oleh Proton dan ianya menjadi simbol kemampuan teknologi automotif negara.

Model ini mempunyai pelbagai ciri canggih seperti photo chromatic glass roof, LED fog lamp, lampu belakang LED yang canggih, door handle dengan lampu, Spoiler boleh laras, adaptive headlamp dan banyak lagi. Kalau boleh semua ini menjadi kenyataan untuk versi produksi pasti hebat Persona R ini.

Proton Persona R dijangka dilancarkan oleh Proton pada awal tahun hadapan dengan produksi massanya bermula pada hujung bulan 12. Bakal menggunakan enjin turbocharged dan kotak gear CVT, Persona R bakal menjadi model global pertama Proton.

You Might Also Like

2 Comments

 • At 2011.05.26 15:19, admin said:

  admin lihat spy shot persona ni banyak versi tone down dari konsep tuah macam side mirror pakai current Persona nye. udah-udah la tu kalau nak carry over. kalau enjin dengan underbody okler. eksterior mesti mau baru. betul x?

  Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0

  • At 2011.10.04 05:39, IkmalZainal said:

   Bangga jadi rakyat Malaysia.. Proton semakin membanggakan.. 🙂

   Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0

   (Required)
   (Required, will not be published)
   *
   error: Content is protected !!